ΕΦΤΙΑΞΑ FORUM. ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ ... http://greekdownloads.forump.net/forum
'Create

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Οδηγός Νο1

Τι θα χρειαστούμε:
1. VirtualDub
2. VirtualDub-mp3-freeze
3. Vobsub
4. TextSub filter


Περιεχόμενα:
Οδηγός εγκατάστασης
Ενσωμάτωση 2 βίντεο
Κόψιμο κομματιών βίντεο
Ενσωμάτωση υποτίτλων σε αρχεία avi.
Ρυθμίσεις compression.
Χρήση του Job Cotrol.


VirtualDub:
http://virtualdub.sourceforge.net/

Κάνουμε τα αρχεία extract σε έναν φάκελο που έχουμε ονομάσει ως VirtualDub (ή ότι άλλο θέλετε).

VirtualDub-mp3-freeze:

Κατεβάζουμε το αρχείο .exe και το τοποθετούμε ΜΕΣΑ στον ίδιο φάκελο που κάναμε extract το VirtualDub.
http://www.videohelp.com/tools/Virtualdub_MP3_Freeze

Το κατεβάζουμε και το τοποθετούμε στον φάκελο plugins του VirtualDub.
http://rapidshare.com/files/25066225/textsub.vdf.html

Vobsub:
Το κατεβάσουμε και τρέχουμε το αρχείο εγκατάστασης.
http://www.free-codecs.com/download/VobSub.htm

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το Vobsub είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για να σας αναγνωρίσει το φίλτρο TextSub που χρησιμοποιούμε στην ενσωμάτωση υποτίτλων (αν δεν σας ενδιαφέρει η ενσωμάτωση υποτίτλων παραλήψτε το).

Το VirtualDub το χρησιμοποιούμε για αρχεία με AC3 ή mp3-CBR ήχο. Για αρχεία με mp3-VBR ήχο χρησιμοποιούμε το VirtualDub-mp3-freeze.

Πως θα καταλάβετε ποιο από τα δύο χρειάζεται κάθε φορά?

Αν μόλις φορτώσετε το αρχείο στο VirtualDub δείτε αυτό το μνμ:ΤΟΤΕ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΜΕ ΤΟ VirtualDub-mp3-freeze ΑΛΛΟΙΩΣ κατά το σώσιμο του καινούργιου βίντεο ο ήχος θα είναι ΑΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΣ


Ενσωμάτωση 2 βίντεο

- Ανοίγουμε το πρώτο μας βίντεο μας. File – Open video File… (ctrl+o)

- Μετά πάμε: File – Appent AVI segment και φορτώνουμε το δεύτερο βίντεο.

- Δεν θέλουμε να κάνουμε re-encode την ταινία αλλά απλά να την ενώσουμε χωρίς να αλλάξουν τα χαρακτηριστηκά της βεβαιωνόμαστε πως οι παρακάτω επιλογές επιλογές είναι τσεκαρισμένες:
Video – Direct Stream Copy
Audio – Direct Stream Copy (αν έχετε το VirtualDubmod αυτή η επιλογή δεν υπαρχεί, και είναι default).- Τέλος σώζουμε το αρχείο μας: File – Save as AVI… (F7)

Κόψιμο κομματιών βίντεο

- Ανοίγουμε το βίντεο μας. File – Open video File… (ctrl+o)

- Στην bar στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχουν τα κουμπία mark in και mark out όπως φαίνεται στην εικόνα:Πηγαίνουμε την μπάρα στο σημείο που θέλουμε να αρχίζει το βίντεο μας και πατάμε το κουμπί mark in. Στην συνέχεια μετακινούμας στο σημείο που θέλουμε να τελειώνει το βίντεο και πατάμε το κουμπί mark out. Στην παρακάτω εικόνα έχουμε επιλέξει το κομμάτι της ταινίας από 10000 (frames) έως 40000 (frames).- Δεν θέλουμε να κάνουμε re-encode την ταινία αλλά απλά να την ενώσουμε χωρίς να αλλάξουν τα χαρακτηριστηκά της βεβαιωνόμαστε πως οι παρακάτω επιλογές επιλογές είναι τσεκαρισμένες:
Video – Direct Stream Copy
Audio – Direct Stream Copy (αν έχετε το VirtualDubmod αυτή η επιλογή δεν υπαρχεί, και είναι default).

- Τέλος σώζουμε το αρχείο μας: File – Save as AVI… (F7)

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κουμπιά mark in / out έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα sample από το rip μας, να κόψουμε διαφημίσεις η τους τίτλους τέλους μιας ταινίας ή ενός TV capture.

Ενσωμάτωση υποτίτλων σε αρχεία avi.

Πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το πρόγραμμα Direct Vodsub και το Textsub filter. (δείτε στην αρχή του guide links και οδηγίες εγκατάστασης).

Α. Ανοίγουμε το βίντεο μας. File – Open video File… (ctrl+o)
B. Video – Filters (ctrl+F)
C. Add…
D. Επιλέγουμε το φίλτρο TextSub.
E. Πατάμε Open για να φορτώσουμε τους subs και στο Styles για να ρυθμίσουμε το στυλ των υποτίτλων (ενδύκνειται Arial – μέγεθος 18-20 – Bold).F. Video – Compression για να επιλέξουμε την συμπίεση της ταινίας μας (codec). Περισσότερες πληροφορίες δες παρακάτω στην ενότητα Ρυθμίσεις Συμπίεσης.

G. Τέλος σώζουμε το αρχείο μας: File – Save as AVI… (F7)

TΙP: Αν σας φαίνονται πολύ μικροί οι υπότιτλοι μπορείτε να μεγαλώσετε λίγο στο ύψος της ταινίας προσθέτοντας μαύρα διαστήματα πάνω-κάτω έτσι ώστε οι υπότιτλοι να «πέφτουν» εκεί…
Video – Filters (ctrl+F), Add…, επιλέγουμε το φίλτρο resize.

Για το VirtualDub:
Στο Framing Options:
Στο New Size βάζουμα τα στοιχεία της ταινίας μας ( ΔΕΝ θέλουμε να αλλάξει το size της εικόνας).

Επιλέγουμε Letterbox/Crop to size και αλλάζουμε το δεύτερο πεδίο σε 380,400,420 (τα νούμερα είναι προτεινόμενα, πειραματιστείτε και διαλέξτε εσείς). Βεβαιωθείτε πως το πρώτο πεδίο είναι ίδιος ο αριθμός με το μήκος της ταινίας σας.Για το mp3-freeze:
Στα New Width / New height βάζουμα τα στοιχεία της ταινίας μας ( ΔΕΝ θέλουμε να αλλάξει το size της εικόνας).

Επιλέγουμε Expand frame and letterbox image και αλλάζουμε το δεύτερο πεδίο σε 380,400,420 (τα νούμερα είναι προτεινόμενα, πειραματιστείτε και διαλέξτε εσείς). Βεβαιωθείτε πως το πρώτο πεδίο είναι ίδιος ο αριθμός με το μήκος της ταινίας σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που κάνετε resize την ταινία προσθέτοντας μαύρα κενά πρέπει ΠΡΩΤΑ να βάλετε το φίλτρο resize και ΜΕΤΑ το φίλτρο subs. Ειδάλως δε θα δουλέψει. Η λογική αυτού είναι πως: Πρώτα τα κάνει resize την εικόνα και μετά στην καινούργια (και μεγαλύτερη) θα προσθέσει τους υπότιτλους. Αν βάλετε πρώτα το φίλτρο subs και μετά το resize το μόνο που πετύχετε είναι λίγο μεγαλύτερο μέγεθος ταινίας). Το φίλτρα πρέπει να είναι τοποθετημένα με την σειρά που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:ΠΡΟΣΟΧΗ: Και είτε στο Vdub είτε στο mp3-freeze βεβαιώθείτε πως τα πεδία New Size είναι σύμφωνα με την ταινία σας αλλοιώς θα μεγαλώσει την εικόνα χάνοντας σε ποιότητα η παραμορφώνοντας την!!!

Ρυθμίσεις compression:

Βήμα 1: Πως βλέπουμε τα στοιχεία ενός αρχείου avi.

Χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα Gspot.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε τα K-Lite codec pack, το Gspot βρίσκεται στον φάκελο tools του φακέλου εγκατάσταστης του K-Lite (πχ: C:\Program Files\K-Lite Codec Pack\Tools)

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το video bitrate της ταινίας. Το οποίο μπορείτε να το βρείτε είτε εκεί που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, είτε στο αρχείο .txt που κάνει export το Gspot.Ένα βασικός κανόνας είναι πως ΠΟΤΕ δεν βάζουμε μεγαλυτερο bitrate από το υπάρχον αφού δεν κερδίζουμε τπτ παραμόνο να μεγαλώνει σε μέγεθος το αρχεία χωρίς να κερδίζουμε σε ποιότητα.

Να προτιμάτε Video Bitrate από 1000 - 1450 έτσι ώστε η ποιότητα της ταινίας σας να είναι αρκετά μεγάλη

Βήμα 2: Επιλογή του codec.

Προσωπικά πιστεύω πως ο καλύτερος codec είναι ο xvid (μερικοί προτιμούν τον divx codec) γιαυτό και δούμε πως θα ορίσουμε το bitrate στον divx codec. Ανάλογες ρυθμίσεις μπορείτε να βάλετε και στον divx αν προτιμάτε αυτόν.

Βήμα 3: Compression στο VirtualDub / VirtualDub-mp3-freeze (η διαδικασία είναι η ίδια)

Α. Πάμε στο μενού Video - Compression (Ctrl+C ή Ctrl+P για το mp3-freeze).

B.Επιλέγουμε τον codec που θέλουμε (xvid για το παράδειγμά μας)
C.Πατάμε στο κουμπί configure.D.Βεβαιωνόμαστε πως στην "τρίτη" σειρά λέει Target Bitrate. Αν δεν το λέει πατάμε αυτό το κουμπάκι για να αλλάξει.

E. Δίπλα στο κουτάκι τοποθετούμε το bitrate που θέλουμε. Το ίδιο με αυτό του αρχικού αρχείου ή μικρότερο αν θέλουμε να μειώσουμε το μέγεθος αλλά και την ποιότητα της ταινίας.Μετά από αυτά είμαστε έτοιμοι και πατάμε File - Save AVI... (F7) και έτσι ξεκινάει η διαδικασία κωδικοποιήσης.
Θα ανοίξει ένα δεύτερο παράθυρο "Status" όπως φαίνεται παρακάτω στην εικόνα.

TIP: Για να έχουμε καλυτερο αποτέλεσμα στην ποιότητα του βίντεο ενδύκνειται να ρυθμίσουμε το Vdub να κάνει δύο "περάσματα". Στην παραπάνω εικόνα, στο encoding type αρχικά επιλέγουμε "2 pass - 1st pass" και όταν κάνουμε save επιλέγουμε να μπει την Joblist (δες παρακάτω τι είναι η Joblist. Μετά ξανανοίγουμε το Compression (Video - Compression...) πηγαίνουμε στον xvid codec και αυτη την φορά επιλέγουμε στο encoding pass "2 pass - 2nd pass alt" και το σώζουμε επίσης στην Joblist. Στην συνέχεια είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την Joblist. Με αυτό κερδίζουμε σε ποιότητα αλλά θέλει σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο η όλη διαδικασία.

Estimated File size: Μας λέει πόσο περίπου μέγεθος θα καταλαμβάνει το αρχείο (δώστε του λίγο χρόνο για να σταθεροποιηθεί, για να κρίνετε αν σας βολεύει το μέγεθος)

Time Elapsed: Πόσος χρόνος πέρασε από την στιγμή που άρχισε η διαδικασία

Total Time (estimated): Ο συνολικός χρόνος που θα διαρκέσει η διαδικασία μετατροπής.

Τα υπόλοιπα στοιχεία δε μας σας είναι απαραίτητα.

Χρήση του Job Cotrol

Το Vdub μας δίνει την δυνατότα να το προγραμματίσουμε να κάνει πολλές εργασίες μαζί. Έστι μπορούμε να κάνουμε όλες τις δουλειές που θέλουμε μέσω του Vdub ενώ εμείς θα λείπουμε απο το PC. Η διαδικασία είναι πανεύκολη...

Αφού επιλέξουμε την εργασία, βάλουμε όλα τα φίλτρα / συμπίεση ή ότι άλλο θέλουμε και είμαστε στο σημείο που κάνουμε Save as AVI...

Αρκεί να τσεκάρουμε το option "Dont run this job, add it to job control..." όπως φαίνεται κυκλωμένο στην εικόναΣτη συνέχεια μπορούμε να φορτώσουμε το 2ο βίντεο που θέλουμε να επεξεργαστούμε και ούτο καθεξής.... Αρκεί κάθε φορά που επιλέγουμε που θα το σώσει να τσεκάρουμε το option ".... add it to job control".

Αφού κάνουμε όλα τα βίντεο που θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει το enconding πατάμε: File - Job Control... (F4) και θα ανοίξει ένα παράθυρο σαν το παρακάτω που θα περιέχει όλες τις εργασίες που βάλαμε στην αναμονήΓια να ξεκινήσει η διαδικασία αρκεί να πατήσουμε το Start!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε κόσμιο επίπεδο.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια πρέπει να περάσουν από έγκριση για να εμφανιστούν.

Translate this page