ΕΦΤΙΑΞΑ FORUM. ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ ... http://greekdownloads.forump.net/forum
'Create

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Δέκα αριστούχοι για μία θέση

Δέκα αριστούχοι για μία θέση

Φουντώνει ο ανταγωνισμός στις περιζήτητες σχολές με κριτήριο την εξασφάλιση δουλειάς

ΕΡΕΥΝΑ Του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Δραματική αύξηση της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης θέσεων εισακτέων αναμένεται να καταγραφεί φέτος στα Μηχανογραφικά Δελτία των υποψηφίων (η συμπλήρωση των οποίων ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου) μετά τη φετινή απογείωση του αριθμού των αριστούχων.

Αυτό αποκαλύπτει δείγμα 250 υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο με βαθμολογία πάνω από 16.500 μόρια, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δηλώνουν ως πρώτη τους προτίμηση τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, Τμήματα Νηπιαγωγών, Νομικές και Αστυνομικές Σχολές, τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και τα Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, την Ιατρική Αθήνας και το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου.

Με βάση τη φετινή αύξηση των αριστούχων (10.688 φέτος, δηλαδή 1.773 περισσότεροι από πέρσι) και την καθήλωση (ύστερα από τις μειώσεις των τελευταίων τριών χρόνων) των θέσεων εισακτέων των περιζήτητων και υψηλόβαθμων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος, στις περισσότερες περιπτώσεις των παραπάνω τμημάτων, η σχέση προσφερόμενων θέσεων εισακτέων και υποψηφίων που σταυρώνουν κάποιο τμήμα ως πρώτη τους προτίμηση θα είναι μεγαλύτερη του 1: 10 και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και το 1: 15. Τι σταύρωσαν στη Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με δείγμα 200 αντίστοιχων υψηλόβαθμων υποψηφίων του Νομού Θεσσαλονίκης προκύπτει ότι η σειρά με την οποία σταυρώθηκαν τα περιζήτητα τμήματα ως πρώτη προτίμηση φέρνει πρώτο το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, δεύτερο το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου, τρίτο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ, ενώ την πρώτη δεκαπεντάδα συμπληρώνουν το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ, το Τμήμα Νομικής ΑΠΘ, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Ιατρική Θεσσαλονίκης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη και τη Φλώρινα, το Τμήμα Ψυχολογίας ΑΠΘ, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Η λογική της επιλογής σχολών
Τα τμήματα που γίνονται φέτος στόχος των υποψηφίων και σταυρώνονται πρώτα στα Μηχανογραφικά τους χωρίζονται σε τρεις ομάδες: Πρώτη ομάδα αποτελούν τα τμήματα που υπόσχονται στον υποψήφιο ότι μπορούν να του εξασφαλίσουν όχι μόνο δουλειά αλλά και εργασιακή ασφάλεια.

Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης σ΄ ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανεργίας ωθεί και φέτος τους υποψηφίους να επιλέξουν τα Παιδαγωγικά (δάσκαλοι) και τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών Αστυνομίας για το Δημόσιο, τους Μηχανικούς (Η/Υ, Πολιτικούς και Αρχιτέκτονες) και τα Οικονομικά για ελευθεροεπαγγελματισμό, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τη δεύτερη ομάδα αναμένεται να αποτελέσουν οι κλασικές και πατροπαράδοτες επιλογές που αφορούν σχολές κύρους και γοήτρου (Νομική, Ιατρική) που βεβαίως τα πτυχία τους αντιμετωπίζουν προβλήματα πλέον στην αγορά εργασίας, τα οποία όμως λύνονται όταν ο υποψήφιος έχει «στρωμένη δουλειά» από τους γονείς του.

Η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει σχολές με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες πριμοδοτούνται αδιακρίτως με πρώτες προτιμήσεις. Αιτία; Το όλο και μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η φοίτηση σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας μέσα στις συνθήκες οικονομικής κρίσης.

ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ

Πρώτη προτίμηση τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων, τα Τμήματα Νηπιαγωγών και οι Νομικές και Αστυνομικές Σχολές


Οι προτιμήσεις αλλάζουν από την αγορά εργασίας

ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ στην οικονομική δραστηριότητα και οι εξελίξεις στην κοινωνία επηρεάζουν σημαντικά τις επιλογές σπουδών των νέων, κοντολογίς τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους βλέψεις, ακόμη και στα πρώτα βήματα του Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Αν εξετάσει κανείς τις προτιμήσεις- επιλογές των υποψηφίων, στον ορίζοντα των τελευταίων π.χ. 50 χρόνων, θα διαπιστώσει «οβιδιακές» μεταμορφώσεις, καθώς Πανεπιστημιακά Τμήματα που πριν από λίγα χρόνια «έκαιγαν» τις καρδιές των υποψηφίων, σήμερα βρίσκονται στα «αζήτητα» των επιλογών τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπάρχει μια έντονη στροφή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και ιδιαίτερα στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων που υπόσχονται σίγουρη δημόσια απασχόληση. Τα τελευταία συγκεντρώνουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων.

Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε κόσμιο επίπεδο.
Σχόλια άσχετα με το θέμα της εκάστοτε ανάρτησης ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ.
Όλα τα σχόλια πρέπει να περάσουν από έγκριση για να εμφανιστούν.

Translate this page